Офис имотите постигнаха рекорд за последните години

Office view

Погледът към изминалата 2017 година показва, че българският офис пазар регистрира рекордна точка по отношение на отдаването на бизнес площи. В основата на този връх стоят силният растеж на БВП и солидните икономически основи. Въпреки приключването на редица големи проекти през 2017 г., предлагането на модерни офис площи в София все още изостава от търсенето.

Последното тримесечие на изминалата година стана свидетел на силна наемна дейност и представлява голяма част от годишното усвояване. Общото наето пространство през четвъртото тримесечие достигна 64 109 кв. м. Годишното усвояване се увеличи с над 46% на годишна база и възлиза на 198 348 кв. м – най-добрият резултат през последните девет години. След преминаването на пика на световната икономическа криза, стартирала през 2008 година, изминалата е първата с такава активност на пазара на офис площи.

Пазарът през 2017 г. остана доминиран от ИТ компаниите и центрове за споделени услуги, които продължават да се развиват бързо. Големите консолидации във финансовия сектор са друг източник, който прибавя сила към паза на офис площи. През цялата година новите попълнения възлизат на 117 000 кв. м., като повечето от забележителните проекти се отварят почти изцяло.

Понастоящем в София се изграждат 291 хил. кв. м офиси клас А и Б, които са планирани за завършване и отдаване до края на 2020 г. Развиващата се дейност се увеличава в отговор на силното търсене и се очаква пазарът да се балансира в средносрочен план. През втората половина на 2017 г., средната наемна цена остава стабилна и достига 13,5 евро / кв. м.

Стабилните наеми и силното представяне на първокласни проекти в София привличат вниманието на инвеститорите. Секторът се очаква да бъде основен двигател на инвестиционния пазар през 2018 г. Доходността от обектите остава под натиск. Към края на годината 9.6% от общия обем са свободните офиси в столицата.

Офис пазарът се радва на висока наемна активност, стабилни наеми с перспективи за стабилно представяне през следващите тримесечия.